piatok 18. marca 2011

Prečo to robíme? Sme predsa "ľudia"....

Čudovali by ste sa, ale aj napriek tomu, že Facebook je náš "požierač" voľného času a "ničiteľ" medziľudských vzťahov,dnes mi priniesol niečo užitočné a donútil ma sa pozastaviť nad istými témami.


Jedna nemenovaná skupina na Facebooku, uviedla do obehu článok z českých médií. Hneď po prečítaní titulku ma to zaujalo a musela som si to prečítať celé. Ľudská krutosť podmienená rasizmom je to najhoršie, čo môže byť. Absolútne neprijateľné správanie, ktoré sa deje v našej spoločnosti sa tentoraz odohralo v Česku. Dvaja mladiství rómovia si jedného dňa  vytipovali  malého 12 ročného nevinného chlapca (Patrik), akurát keď prechádzal okolo železničnej stanice. Prepadli ho a pýtali od neho mobil a peniaze. Keď však malý Patrik povedal, že nemá, zobrali mu bundu aj topánky a odvliekli ho do neďalého lesíka, kde ho znásilnili, týrali a bili. Po tomto hroznom útoku sa chlapec "odplazil" ťažko zranený naspäť na stanicu, kde mu ľudia zavolali pomoc.

Ak kliknete pre "Viac informácií" zobrazí sa Vám pokračovanie článku :)




Neskôr sa zistilo, že tento útok bol rasisticky podmienený a to tým, že pred útokom sa rómovia spýtali malého Patrika, či vie, čo robil Hitler s "cigáňmi". On im prisvedčil a následne mu povedali "To isté čaká teraz aj teba, pretože si "biely"". Súd poslal mladého útočníka do väzenia na 10 rokov, keďže nešlo len o znásilneni, týranie, krádež a vydieranie, ale aj o pokus o vraždu. Vzhľadom na fakt, že mal Patrik len 12 rokov a okolo 35 kg, mohlo následkami vážnych zranení dôjsť skutočne k úmrtiu chlapca. "Bohužiaľ" 10 rokov bolo maximum, ktoré súd mohol uložiť neplnoletému útočníkovi.

Mladý róm sa odvolal, spolu aj so štátnym zástupcom (čo však nebýva až tak časté) proti rozsudku a aj napriek týmto strašným udalostiam mu skrátili trest LEN na 5 rokov. Prvý proces sa niesol však v negatívnom duchu proti mladému agresorovi a sudkyňa vyhlásila zopár (podľa môjho názoru) správnych viet "Nebolo to len mlátenie. Útok bol otrasný, odporný, cynický. Bolo to lynčovanie, mučenie, z ktorého mali zábavu, smiali sa, keď  hovorili, že ho môžu zabiť. Pred súdom stojí imbecil, ktorý neváha použiť fyzickú silu," prehlásila  o obžalovanom rómskom mladíkovi, ktorý má IQ len 41. "Ale aj imbecilovi musí byť jasné, že taký útok na chlapca, ktorý má 35 kilogramov, môže sposobiť smrť." dodala. Jej snaha poslať mladíka na 10 rokov do väzenia nevyšla.

Ak sa tak spätne zamyslím nad týmto hrozným útokom, zdvíha sa mi tlak aj žalúdok.Veta "Sme predsa ľudia.", týmto pádom nemá zmysel. Ako sa niečo také môže stať vo "vyspelej" spoločnosti. Každý jeden deň niečo podobné vidíme v správach. Neriešime to adekvátnym spôsobom. Prezentujeme sa ako zvieratá, ktoré majú potrebu ubližovať, zabíjať a ukazovať sa v tom najhoršom svetle. Keď som sa pozrela na fotografiu dobitého Patrika, predstavila som si, že to môže byť hocikto z nás. Pritom Patrik chcel ísť len pozrieť svoju mamu. Nemal žiadny zlý úmysel, no aj tak doplatil. Naša spoločnosť sa rúca ako domček z karát. Odcudzujeme sa na základe farby pleti (aj iných faktorov odlišnosti) a nedokážeme prijať ostatných takí, akí naozaj sú. Je to smutné, že sa dostávame do fázy, keď máme potrebu robiť takéto veci.Žiť v neistote a strachu z toho, keď sa náhodou pôjdeme prejsť, aby nás neprepadli za účelom rasového útoku, len preto, že sme iní. To nechceme nikto a aj napriek tomu sa k nám dostávajú podnety o takýchto činoch zo správ, nehovoriac o útokoch zameraných na odlišné náboženstvo, postihnutie a rôzne iné dôvody.

Robíme si to len my sami. A ževraj ľudia...

PS: Niet čo dodať ....
PPS: Prikladám odkaz na článok spolu s videom a fotografiou. 

http://usti.idnes.cz/trest-pro-romskeho-mladika-ktery-tyral-chlapce-se-smrskl-na-pulku-p9x-/usti-zpravy.asp?c=A110317_172817_usti-zpravy_zep

Vaša Wia , kreatúra bez duše...







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára